četvrtak, 29. kolovoza 2013.

Puls Sarajeva

Sarajevo, turistima uvijek lijep grad. Vole vidje znamenitosti koje su ostavila stara carstva koja su prosla ovuda, Vijecnicu, dzamije,sinagoge,crkve. Sve je na 50m, a Sarajevo je balkanski Jerusalem,barem kako kazu turisti. Tu je sve tako sjedinjeno,a sve je tako razlicito.

Bila je u Sarajevu neka ekspedicija turista iz Italije,zeljeli su vidjeti te nase znamenitosti. Uzivali su dok su koracali nasim gradom, sahat kule,jeli cevapcice,baklave,tulfahije. Nas im se grad svidio, ali prica nije tako lijepa kao sto zvuci. Naime, u jednom naselju njihov automobil je bio obijen. Iz automobila su ukradeni fotoaparat,radio uredjaj, pa cak i CDovi s muzikom koji ce sutra zavrsiti na nekoj od pijaca ili autopijaca.

Takodjer,nije to sve. Prije nekoliko sedmica, u Sarajevu smo ugostili reprezentaciju Amerike u fudbalu,a nase stadione njihov novinar nazvao zatvorima. Za njih los standard,ali nasi navijaci svim srcem vole nasu reprezenatciju,klubove, jer ovdje fudbal nema materijalnu vrijednost kao negdje u Europi,gdje se legende zanemaruju ma sta ucinili za klub. Istina,najbolji igraci se uvijek prodaju,ali uprkos porazima,prema klubu uvijek postoji bezuslovna ljubav. I pored svih problema u gradu,ovaj grad ima dusu.


Ma kakvi god da bili problemi ili ljudi,njegova ljepota,ili pak sama cijenica da smo tu odrasli cini grad zivim.
Kao sto bijase receno u filmu "Duhovi Sarajeva" - Ovaj grad ima dusu..
I ko god da je bio u ovom gradu,osjetio njegov puls. Nekad ide gore,a nekad dole.

Nema komentara:

Objavi komentar